Wat is het verschil tussen topbelading en bodembelading?

De tank van een tankwagen is onderverdeeld in verschillende compartimenten of vakken. Deze worden geladen met vloeibare brandstofproducten zoals mazout (ook gekend als stookolie of huisbrandolie, rode diesel of off road diesel), diesel, benzine, petroleum… Die belading van zo'n compartiment kan op twee manieren gebeuren: via topbelading of via bodembelading.

Topbelading

Hierbij staat de chauffeur bovenop de tank van de tankwagen. Vervolgens steekt hij de ladingsarm van de depotinstallatie via het mangat in het compartiment van de tankwagen. In Europa komt deze manier van belading vanuit veiligheids- en gezondheidsoverwegingen steeds minder voor. Buiten Europa verloopt het laden meestal wel nog via topbelading.

Bodembelading

Bodembelading is een optionele installatie op de tankwagen. Vanuit de installatiekast onderaan de zijkant van de vrachtwagen worden vloeibare brandstofproducten, via de API-koppeling, opgepompt naar het gewenste compartiment. 

Een bodembelading-installatie kan uitgevoerd worden met één of twee centrale koppelingen. Voor elk compartiment afzonderlijk kan er ook een koppeling voorzien worden. Zo treedt er geen contaminatie van producten op. Aangezien het zo mogelijk wordt om twee of meerdere compartimenten gelijktijdig te beladen, levert dit ook tijdswinst op.

Bij een bodembelading is het ook noodzakelijk om volgende veiligheidsmaatregelen te voorzien: 

  • Ademklep
    Omdat het vloeibaar product van onderuit opgepompt wordt in een volledig afgesloten tankcompartiment is het mogelijk dat de aanwezige restgassen in de tank gecomprimeerd worden. Daarom moet er bovenaan een ademklep open gezet worden.  Op die manier kunnen de gassen gerecupereerd worden.
  • Voelers of sondes
    In de compartimenten moeten ook ‘voelers’ of ‘sondes’ geïnstalleerd worden. Deze sluiten het compartiment nog vóór het maximaal toelaatbare volume bereikt wordt tijdig en veilig af. 
  • Dampretour leidingcircuit
  • Overvulbeveiligingsconnector 
  • Aarding 

Top-of bodembelading?

Voordat u een tankwagen aanschaft, moet u eerst beslissen of u via top- of bodembelading wil werken of beide opties nodig hebt. Een tankwagen met enkel topbelading is achteraf namelijk heel moeilijk tot zelfs niet om te bouwen tot een tankwagen met bodembelading.

In het aanbod van TVW Fuel Trucks kan u zowel tankwagens met bodem- als topbelading terugvinden of kunnen we een tankwagen ombouwen zodat bodembelading ook mogelijk is. Andere aanpassingen zoals specifieke carrosserie- en lakwerken en functionele aanpassingen aan de ADR-installatie zijn eveneens mogelijk. Zo krijgt u bij TVW Fuel Trucks steeds een tankwagen die helemaal aansluit op uw noden.

Bekijk ons aanbod tankwagens